top of page

Gave til veganer (2023)

Updated: Dec 6, 2023

Denne artikkelen inneholder affiliatelenker til Norli,

Kitchn, Blush, Kinogavekort og Coolstuff.


Hvis du ikke er veganer selv, kan det å kjøpe gave til en veganer kanskje virke litt utfordrende. Men det er det ikke!


Her finner du masse gavetips til hva du kan kjøpe til en veganer fra norske nettbutikker. Alt fra kosmetikk, spiselige ting, kjøkkenutstyr og boktips er med på listen. Først skal vi snakke litt om noen viktige ting å ha i bakhodet når du skal kjøpe gaver til en veganer. Men scroll ned til overskriften "bøker", dersom du vil se gavetipsene med én gang.


(Innlegget ble oppdatert i november, 2023)
Hva skal jeg kjøpe i gave til en veganer?

Det viktigste å være obs på er at veganere ikke vil bruke eller spise animalske produkter. Dette inkluderer selvsagt ting i kosten som egg og melkeprodukter, men også honning, bivoks, skinnprodukter og produkter laget av ull.


Med mindre du vet at akkurat den veganeren du kjenner har gjort noen spesielle unntak, er det lureste å ta det som en selvfølge at vedkommende ikke ønsker produkter som er produsert av slike ting.


Når du blir oppmerksom på dette, legger du fort merke til at animalske ingredienser finnes i flere produkter enn du kanskje først ville trodd. Merk også at veganere ikke vil bruke produkter som er testet på dyr.


På grunn av våre egne miljø-retningslinjer anbefaler vi ikke kjøp av produkter laget av såkalt "vegansk skinn", da dette rett og slett er laget av plastmaterialer. Gå heller for noe annet! Nå skal vi se på noen gode forslag!Bøker:


Dersom veganeren du kjenner er glad i å lese, finnes det mange spennende bøker om dyrevelferd, filosofien rundt veganisme og kokebøker.


  • Kanskje en vegansk kokebok er tingen? Ta en titt på innlegget vårt som heter 12 grønne kokebøker, og ta en titt på vegandelen. Her finner du både veganske og vegetarianske kokebøker med fokus på både spesielle anledninger og det internasjonale kjøkken.


  • En bok vi ikke nevner i artikkelen overfor, er Vegan Meal Prep av Robin Asbell. Dette er et nytt funn, som vi mener ser veldig lovende ut! Food prepping, eller matforbereding på norsk, er virkelig i vinden. Hvem ønsker seg vel ikke en enklere hverdag, og å lage mat på en mer tidseffektiv måte?


  • Boken ANIMALS av David Alderton er et slags leksikon om dyr for voksne. Her er det masse vakre bilder og spennende fakta om 400 forskjellige dyrearter.
Kjøkkenutstyr:


Når man følger en diett med så mange restriksjoner som veganere, sier det seg selv at det kan gå med en del tid på kjøkkenet. Enkelte av disse forslagene er av den litt dyrere sorten (kjøkkenmaskiner), men husk at det også går an å spleise med andre venner eller familie på en ordentlig fin gave. Her er noen redskaper som gjør matlagingen litt enklere:Airfryer

Airfryere blir stadig mer populært og merket som heter Cosori er storfavoritten blant de som er frelst. I en airfryer kan du lage det meste av middagsmat man ville brukt ovnen til, men den bruker langt mindre strøm.


Airfryeren kan brukes til det meste: Du kan selvfølgelig lage pommes frites, men du kan også bake poteter, steke grønnsaker, og tilberede gjærbakst. Den er med andre ord perfekt for en veganer som vil lage ovnsbakte grønnsaker, kikertsnacks eller noe annet godt raskt.


Den fungerer også perfekt til å varme opp mat! Airfryerne finnes i mange forskjellige modeller (størrelser) og prisklasser. Det aller beste er at man ikke trenger å stå og overvåke prosessen, airfryeren sier ifra når maten er ferdig.Microplane zester

Disse rivjernene fra Microplane er superskarpe og har et godt håndtak å holde i. Dette er en stor favoritt i mange kjøkken (blant annet hos stjernekokker som Nigella Lawson og Jamie Oliver), og en tidløs klassiker. Den gjør riving og "zesting" av ting som hvitløk, ingefær, lime, små ostebiter (vegansk ost, så klart), sjokolade og appelsin lett som en lek!


Morter

Bruk av krydder er alfa og omega for veganere. Her kan du se et stort utvalg mortere i marmor og granitt, i forskjellige prisklasser.
Le Creuset-gryte

Støpejernsgrytene fra Le Creuset er emaljerte gryter som er perfekte å lage diverse veganske currymiddager og andre typer gryteretter. Dette er en tidløs gave som veganeren i livet ditt forhåpentlig kan ha i mange tiår fremover – her snakker vi nemlig god kvalitet! Grytene finnes i mange lekre farger, men er du usikker på fargevalget anbefaler vi å gå for en sort eller en kremhvit farge.


Kaffekapselmaskin

Med en kaffemaskin kan man nyte litt hverdagsluksus og caféfølelse hjemme. Det finnes så stort utvalg av kaffekapsler på markedet nå, så dette er perfekt for en som virkelig liker kaffe! Vi er glad i Nespresso Pixie, både på grunn av størrelse, design og at den ikke er blant de dyreste modellene. Skal du kjøpe tilhørende kaffekapsler, sørg for å gå for veganske kapsler. Nespresso produserer slike.


Mandolin

En mandolin gjør det kjempeenkelt å skjære opp de fleste grønnsaker. Uansett om man vil skjære opp agurk, gulrot eller poteter i tynne skiver, gjør dette smarte verktøyet jobben superlett!
Kos og god stemning:


  • En saltlampe! Denne saltlampen fra Himalaya-fjellene er hugget ut av en saltblokk, og ser ut som en delvis gjennomsiktig rosa eller ferskenfarget stein. Disse lampene gir et nydelig og dempet stemningslys, og hver lampe er helt unik!


  • Hva med å kjøpe kosmetikk som vegansk sminke, parfyme, kremer eller hårprodukter? Du kan kikke på listen over Blush.nos veganske favoritter, og se om du finner noe der?


  • Å dra på kino er noe de fleste liker, så kinogavekort er en ypperlig gave – også til veganere! Du kan kjøpe et digitalt gavekort for å spare miljøet!


  • Skal du ha en liten tilleggsgave til en veganer som liker å bake, kan vegansk kakepynt være tingen. Kitchn har diverse vegansk kakepynt, som spiselig gullstøv og fargerikt kakestrø.


Alle bilder er fra Pexels.com og Unsplash.com. Brukt med CC-lisens

318 views

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page