top of page

Gave til veganere og vegetarianere: 12 grønne kokebøker (2023)

Updated: Feb 21, 2023

Innlegget inneholder affiliatelenker til Norli.no.

gave til veganer - vegansk kokebok

På jakt etter en gave til en veganer, vegetarianer eller en som bare vil spise litt mer grønt? Her finner du tolv veganske og vegetarianske kokebøker. Hva er vel bedre enn å bli inspirert til å lage noe helt nytt på kjøkkenet?



Hvis du ser etter andre typer gaver enn bøker, sjekk ut Gave til veganer i 2023 – gaveguiden vår til veganere.


Gavetips – en vegansk kokebok


Når du skal kjøpe gave til en veganer eller en vegetarianer, er det en ting du bør være obs på: forskjellen på hva veganere og vegetarianere spiser. En veganer spiser ikke animalske produkter.


En vegetarianer blir nok like glad for en vegansk kokebok som en vegetarkokebok, men en vegetarisk kokebok kan inneholde oppskrifter med egg og melk – noe veganere neppe setter så stor pris på. Men frykt ikke, her finner du kokeboktips til veganere:



Veganmat på sitt beste

Denne boken er skrevet av Jane H. Johansen, som tidligere stod bak bloggen Veganmisjonen. Dette er også dama bak oppskriften på en av vegan/vegetar-norges mest populære juleretter: vegisterkaker! I Veganmat på sitt beste finner du 100 oppskrifter på frokost, lunsj, middag, småretter, kaker, desserter. Litt av alt, med andre ord!



90 grønne favoritter

Gard Flydal Rorgemoen og Minn Saung Thit Aung Zaw driver den populære Instagram-kontoen @Veganergutta, og denne kokeboken er like inspirerende. I 90 grønne favoritter finner du alt fra snacks og hverdagsretter som er raske å lage til mat du kan servere på fest. Oppskriftene er veldig varierte. Noen eksempler er julestek, ramen, viltgryte og wontons.



Grønnere

Grønnere er skrevet av Mia Frogner, som driver den populære veganske matbloggen Green Bonanza. I denne kokeboken deler hun over 80 veganske oppskrifter inspirert av ulike matkulturer.



Sykt godt

Kokeboken Sykt godt er et oppslagsverk med 115 oppskrifter fra den veganske kokken og bloggeren Mari Hult. Boken inneholder også en oversikt over uvanlige og spennende råvarer, med informasjon om hvordan disse ingrediensene brukes og hvor du får tak i dem.



Foto: Alesia Kozik via Pexels



Sykt billig

Mari Hult slår til igjen, denne gangen med hjelp av siviløkonom Kjersti Grønseth. Vegansk mat kan være dyrt, særlig hvis man stadig tyr til å kjøpe kjøtterstatninger. I kokeboken Sykt Billig disker Mari Hult opp smakfulle retter som er bra for både deg og lommeboken. Den perfekte gaven til en student, kanskje?



Vegan Eats

Rachel Ama er en populær, britisk vegansk Youtuber og kokebokforfatter. I Rachel Ama's Vegan Eats finner du oppskrifter på spennende retter inspirert av det vest-afrikanske og karibiske kjøkken.



Plantebasert kosthold

Dette er den perfekte gaven til en ny veganer, eller en som har lyst til å legge om kosten til et mer plantebasert kosthold. Dette er i hovedsak en bok om grønn ernæring, som besvarer spørsmål som hvordan man får i seg nok næring og hvilke kosttilskudd man eventuelt bør ta.


I tillegg til å være proppfull av viktig informasjon fra forfatterne Tanja Kalchenko (overlege) og Nina C. Johansen (Mastergrad i samfunnsærnering), inneholder den også enkle og gode oppskrifter fra den veganske kokken Mari Hult.



gave til veganer

Foto: Sara Chai via Pexels



Vegetar-kokebok – perfekt gave til en vegetarianer


På jakt etter en spennende vegetar-kokebok til en vegetarianer, eller kanskje bare en som vil øke inntaket av grønnsaker? Da er disse grønne kokebøkene helt perfekte.



Den grønne maten

Aicha Bouhlou er hverken vegetarianer eller veganer, men elsker å lage fullverdige måltider som bare består av grønnsaker. I denne boken deler hun tips om spennende grønnsakskombinasjoner og krydder du kan komponere deilige småretter og middager av.



Veggis

I denne inspirerende kokeboken byr stjernekokken Jamie Oliver på sine aller beste vegetaroppskrifter. Boken er delt inn i kapitler som one-pots, curry-retter, salater, paier, pasta, ris og nudler, burgere, supper, snacks og brunsj. Nam!



bilde av vegetar kokebok

Foto: Amada Ekeli


Julies grønne kjøkken

Dette er en vakker kokebok med flotte bilder (som det over), og oppskrifter til alle slags måltider. Med inspirasjon fra India, Midtøsten og Europa gir matbloggeren Julie Ilona Balas deg fristende vegetaroppskrifter på både frokost, lunsj og middag.



Grønnsakskokeboka

To av Norges fremste kokker, Tom Victor Gausdal og Stian Flor, har slått seg sammen for formidle sine beste tips for å tilberede grønnsaker. I tillegg til oppskrifter har Grønnsakskokeboka en oppslagsdel som går gjennom alle grønnsakene du finner i grønnsaksdisken, med råd om tilberedning og teknikker.


Få frem det beste ved hver grønnsak ved å tilberede dem som en ekte kokk! Her finner du alt fra grillet hjertesalat til honningglaserte gulrøtter.


En skikkelig digg kokebok

Hanne-Lene Dahlgren kaller seg en vegetarentusiast, og det kommer tydelig frem i bøkene hennes. Oppskriftene i boken En skikkelig digg kokebok er testet og utviklet i samarbeid med over 50 norske familier, og kun retter med toppkarakter fra disse har kommet med i boken.


I oppfølgeren En skikkelig digg kokebok 2 er oppskriftene testet av hele 300 familier. Her finner du deilige retter som både vegetarianere, kjøttetere, store og små vil sette pris på!




Psst: Husk å også sjekke ut posten Gave til veganer i 2023 – gaveguiden vår til veganere.


Der finner du masse tips til gaver som er perfekte for en som fører en vegansk livsstil, og disse gavene vil passe bra til en vegetarianer også.




201 views

Recent Posts

See All
bottom of page