top of page

15 gavetips til en som liker å lese (2023)

Updated: Dec 11, 2023

Innlegget inneholder annonselenker til Norli, Fraxx, Coolstuff, Fabel og Nextory.

Øvrige lenker i innlegget er ikke annonselenker.


Litteraturelsker, bokorm, lesehest. Kall dem hva du vil, her er 15 perfekte gavetips til de som elsker å lese! Helt nederst i innlegget finner du også noen perfekte boktips til en som elsker bøker.

Hender som holder i en åpen bok


1. Spillet Bøkenes verden

Dette er et spill for 2–6 spillere. Spørrespillet for alle som elsker litteratur!

I Bøkenes Verden får du spørsmål om bøkene du leste som liten, bøkene du leser nå, og bøkene du alltid har hatt lyst å lese. I hver oppgave skal du ta stilling til et spørsmål og skille de riktige svaralternativene fra de gale. Brettspillet egner seg aller best som lagspill.



2. Bokstøttelampe

Denne lampen er formet som et hus, hvor taket er perfekt til å legge en bok oppå. Siden det er en LED-lampe blir den ikke særlig varm. Dette er en fin gave til dem som leser på sengen, og som kanskje ikke har så stort nattbord.

Lampen gir et mykt og behagelig lys, og ser kjempekul ut med en bok på toppen.



3. Et vakkert bokmerke

Noen bokelskere lager eselører i hjørnene av hver side, mens andre vil at bøkene deres skal se urørte ut.


Uansett hva slags bokelsker den du kjenner er, kan et vakkert bokmerke være en fin gave. De finnes for eksempel i gullforgylt metall i mange ulike varianter.



4. Abonnement på lydbok-app.

Både Fabel og Nextory har massevis av norske bøker. Med en lydboktjeneste kan lesehesten kose seg i bøkenes verden mens de går tur eller vasker.



Kvinne-hører-på-lydbok-gavetips-lesehest


5. Skrivekurs med krimdronningen Unni Lindell

Elsker bokelskeren du skal kjøpe gave til krim, eller bærer hen på en forfatterdrøm? Dette nettkurset med den bestselgende krimforfatteren Unni Lindell er midt i blinken! Du kan kjøpe et digitalt gavekort eller få et gavekort tilsendt i posten.



6. Spesialutgave av yndlingsboken

Vet du hvilken bok som er favoritten deres? Er dette er en bok som regnes som en moderne klassiker?


Da er sjansen stor for at det finnes en vakker spesialutgave med gullforgylte sider eller ekstra fint omslag. Slike bøker kalles gjerne collectibles, altså samlerutgaver, og de har gjerne et ekslusivt omslag med nydelige illustrasjoner med detaljer i gull eller sølv. Her er noen flotte eksempler fra Norli. Vi har siklet på disse i bokhandelen, og kan love deg at de ser tusen ganger finere ut i virkeligheten.



julegavetips bøker i bokhylle

7. Gavekort i bokhandel

Enkelt og greit! La personen velge selv hva de vil kjøpe.


Et gavekort i en bokhandel er noe alle lesehester vil sette pris på. Her kan du kjøpe et elektronisk gavekort på Ark, som kan brukes både i nettbutikken og i Arks fysiske butikker. Norli selger ikke digitale gavekort.



8. Boksafe

En boksafe ser ut som en helt vanlig bok, men er hul på innsiden. Kjempefin til å oppbevare verdisaker i, da den kan settes inn blant bøkene i bokhyllen, og ser ut som en helt vanlig bok. En boksafe kan også brukes til å oppbevare ting man ikke vil ha fremme.


Den kan legges på stuebordet og brukes til å oppbevare/gjemme bort fjernkontrollen. Dette var veldig populært for noen år siden, men akkurat nå finner vi ingen fine i norske nettbutikker. Hva med å kjøpe en gammel, vakker bok i en brukthandel og lage hen selv? Klikk her, så kan du se hvordan det gjøres!



Bilde av flere bøker

Boktips


Vi kommer ikke unna det, bøker er selvfølgelig den perfekte gaven til en bokelsker. Men frykt ikke, vi skal ikke anbefale skjønnlitteratur du er bekymret for at vedkommende sannsynligvis har lest før!


Dette er ikke romaner du finner på bestselgerlistene, men novelleantologier fra andre land og bøker om bøker.


Novelleantologier fra andre land


1. En novelleantologi er en novellesamling med noveller fra flere forfattere, gjerne kjente navn.


En slik bok gir bokormen en anledning til å lese noe litt annerledes enn de pleier, og kanskje kan de oppdage noen nye favoritter? Et godt eksempel er The Penguin Book of Japanese Short Stories som er oversatt til engelsk av Jay Rubin.



2. Et annet forslag er The Penguin book of Italian Short Stories som byr på noveller av noen av Italias beste forfattere.


3. Sist ut er Nederland. Boken The Penguin Book of Dutch Short Stories er en spennende utgivelse som tar tempen på sentraleuropeisk litteratur.


Hvis personen du skal kjøpe gave til ikke har noe imot å lese på engelsk, vedder vi på at de vil sette pris på å oppdage noen nye forfattere. Penguin Books er et anerkjent britisk forlag, som de fleste bokelskere kjenner til.



bilde av bibliotek med masse bøker


Bøker om Bøker


4. Boken A Short History of the World in 50 Books av Daniel Smith tar for seg 50 viktige verk innen litteraturen.


Her kan lesehesten lære mer om alt fra Homers Iliaden og Albert Einsteins relativitetsteori, til Æsops Fabler og Anne Franks dagbok.



5. Bokormfavoritten Ex Libris 100+ Books to Read and Reread er skrevet av en av verdens mest kjente bokkritikere, nemlig den tidligere sjefsbokkritikeren i New York Times, Michiko Kakutani.



6. Hvordan jobber en forfatter? Hva inspirerer dem? Vi anbefaler Om å Skrive av Hans Olav Brenner på det varmeste. Denne boken inneholder intervjuer med noen av de beste forfatterne Norge har å by på.



7. Hvilken bokelsker liker vel ikke bokhandlere?


Da boken En bokhandlers dagbok ble utgitt i 2018, hadde forfatteren Shaun Bytell drevet The Book Shop i Wigtown i Skottland i seksten år. Her skriver han tørrvittig om arbeidsdagen som bokhandler, hva kundene spør om – og hvor frekke de kan være.




Vi håper at du fant noen gode gavetips til en som liker å lese! Sjekk ut innlegget 10 spennende gavetips til en som liker å skrive, hvis den du skal ha gave til liker det også.



Elsker personen du skal kjøpe gave til Harry Potter? Ta en titt på dette innlegget for å få gode tips!



607 views

Recent Posts

See All
bottom of page