top of page

10 gavetips til den fotointeresserte (2023)

Updated: Dec 11, 2023

Innlegget inneholder affiliatelenker til Norli.no, Smartphoto og Coolstuff. Øvrige lenker i innlegget er ikke affiliatelenker.


På jakt etter gaveideer til en som er interessert i foto? Vi har 10 gavetips til deg som ser etter gave til noen som elsker å ta bilder.


En konsentrert kvinne med mørkt hår holder et gammeldags kamera foran det ene øyet.


1. Coffee table-bøker


En coffee table-bok er gjerne en stor, tykk bok som ser veldig pen ut, derav navnet. Det er en bok du har fremme på stuebordet. Som regel er disse bøkene en samling av fotografier eller annen type kunst. Her kan fotografen eller fotografspiren la seg inspirere av de beste bildene til noen av verdens beste fotografer. Dette er noen gode forslag:


Tim Walker - Story Teller (motefotografier med et absurd preg)



David Yarrow - Wild Encounters (villmarksfoto av eksotiske dyr)


Lonely Planet Travel by Colour (fargerike bilder fra reiser over hele verden)




2. Domene/hjemmeside

Uansett hvor fersk den som elsker å ta bilder er, er det stas å ha sin egen portfolio på nettet. Hva med å skaffe dem et domene?


Eller hva med en hjemmeside på Wix? Wix kan brukes helt gratis, men for å få en ordentlig profesjonell nettside med et eget domene som ikke inneholder wix-annonser, kan man kjøpe et medlemskap. Her ligger det flere ferdige designmaler inkludert i tjenesten, som kan tilpasses etter egne ønsker. Ergo får du alt i et, og med drag and drop-løsningen er det enkelt å lage en kjempefin nettside. Gavetips.net er bygget på Wix, og vi er svært fornøyde!



3. Fotoutstyr

Fotoutstyr er allltid en sikker vinner. Men her er det best å kjenne personen godt, så du vet hva de har allerede. Du bør også vite hvilket kamera vedkommende har, dersom du skal kjøpe noe som settes på kameraet, som for eksempel en ekstern blits. Kameraveske, diffuser/reflektor og fjernutløser er utstyr som vil bli satt pris på.



4. Gavekort på egen fotobok

Du kan kjøpe gavekort på den populære fotobutikken Smartphoto. Da kan fotografen selv velge ut favorittbildene sine, og få de trykket i en lekker bok med stiv perm, en kalender eller noe helt annet. Her er det mye å velge i, og vi synes at denne butikken er en av Norges beste på fotogaver på nett.



5. Nettkurs

Det finnes massevis av fantastiske nettkurs om foto. Dette er en ypperlig måte å lære på, da man ikke trenger å møte opp noe sted til en viss tid, men kan ta alt i sitt eget tempo. Når du skal kjøpe et nettkurs bør du tenke over hvor erfaren personen er, og hva slags type bilder de liker å ta. Naturfoto? Portretter? Matfotografi?



6. Minnekort

En fotoentusiast får aldri nok minnekort. Disse kan forsvinne eller bli ødelagt, og da er det lurt å ha noen ekstra på lur. Det er også kjipt å måtte slette fine bilder på kameraet fordi minnekortet er fullt. Da er det lurt å ha et ekstra et på lur. Særlig minnekort med stor lagringskapasitet kommer godt med.



7. Tetheringledning

En tetheringledning er en ledning som brukes til å koble kameraet til datamaskinen, slik at man kan se alt på dataskjermen. Dette gir fotografen et langt bedre inntrykk av hvordan bildet kommer til å se ut. Slike ledninger følger ofte med kameraet, men disse er gjerne korte. Det er langt mer praktisk å ha en lang ledning, gjerne minst to meter.



8. Kamerastativ

Et godt kamerastativ er svært nyttig for alle som fotograferer med et speilreflekskamera. Disse kameraene kan være tunge, og i dårligere lysforhold kan selv den minste bevegelse gjøre bildet uskarpt. Da er et kamerastativ tingen. Det er også perfekt å ha når man skal ta selvportretter.



9. Polaroidkamera

Et polaroidkamera er en morsom gave til en som elsker å ta bilder. Husk å kjøpe med film til kameraet. Hvis vedkommende allerede har et polaroidkamera, er nok ekstra film en sikker vinner. Det er virkelig noe helt spesielt ved å få et bilde i hånden med én gang, vente noen sekunder på at det fremkalles, og deretter henge det rett opp på veggen.



10. Abonnement på Photoshop og Lightroom

Photoshop og Lightroom fås kjøpt sammen i en pakke, og er de mest brukte redigeringsprogrammene for fotografer. Å redigere er en stor del av fotojobben, så denne gaven kommer godt med.



Sjekk også ut innlegget Fotogaver på nett i 2023 – kanskje du finner noe til hobbyfotografen? Vi håper at du fant noen gode gavetips til en som liker å ta bilder her hos oss!




186 views

Recent Posts

See All
bottom of page